neděle 10. května 2009

Zahrada a status

Tento příspěvek bude mírně netradiční tím, že se nejdříve budeme věnovat zahradě. Jsem totiž zjistil, že mám na pozemku vzrostlý keř jasmínu, který začal krásně kvést a vonět. Objevil jsem ho v samém rohu zahrady, když jsem s křovinořezem sváděl pravidelný boj s maliním, ostružiním a planými růžemi. I když jsem musel na pozemku zlikvidovat 4 jabloně a nádherný ořech, abychom měli kde postavit, máme tam pořád 8 jabloní po hraně pozemku (na fotce vpravo). Původní majitel tomu rozuměl velmi dobře, takže natáhl dráty podél pozemku a jabloně do nich vyplétal, aby měly koruny podle potřeby. V pravé části fotky jsou vidět i dvě broskve, které na tomto JJZ svahu mají dostatek tepla a světla, takže se mají čile k světu. Změnili jsme projekt terasy tak, abychom je zachovali. Vlevo je pak vidět třešeň pilolistá, nebo-li známá sakura, která mi dělá trochu starosti, do květu sice vyhnala, ale letošní sucho a to, že nebyla roky prořezána ji moc nepřispělo. Potřebovala by více živin, vápna a vodu. Snad se příští rok vzpamatuje. Dále máme na pozemku ještě jeden javor klen, ale řekl bych, že nebyl vysazen úmyslně, ale jedná se o nálet ze sousedního parku, ale ujal se hezky a dokonce se mu podařilo vyrůst na vhodném místě, takže ho křovinořez mine. A pak už zmíněný jasmín, šeřík a jedna prunus avium, nebo-li třešeň:) Z toho maliníku jednou dostanu záchvat, protože mám dole na pozemku složeno dřevo z toho ořechu a jabloní, abych ho použil na uzení, resp. topení v krbových kamnech a je to celé zarostlé. Ale dost už o zahradě a pojďme se podívat, co se za ten týden stihlo, resp. nestihlo. GEO-ING připojil dům na elektriku a udělal novou kapličku, protože ta stará stála za bzum. Jestli to tak půjde dál, nebudu muset stavět plot a budu mít samé kapličky. Ale musím je pochválit, protože ji postavili do nejpodobnější těm původním a sedí i spáry mezi šárami cihel. Je zasypaný výkop k baráku, takže elektriku máme vyřízenou.
V kuchyni chlapi namontovali odtah digestoře a vytáhli ho na půdu, takže nakonec nebudeme muset dělat díru do bočního opláštění dřevostavby, což by jistě vedlo k nějakým tepelným ztrátám.
Teď už musíme natáhnout jenom trubky solárního systému, který se začal řešit minulý týden a můžeme zaklopit všechny stěny, stropy a položit polystyren. Je škoda, že se to neřešilo více s předstihem, protože pak musí elektrikář i ostatní čekat a protože je tento task na kritické cestě (kdo musí dělat GANTT grafy ví:), není to optimální.
Ještě k těm solárům - nechal jsem si dělat 2 nabídky a ani v jednom případě jsem se nedostal s cenou za realizaci pod 100tis. bez DPH, ale je to včetně montáže, protože jinak bych si nesáhl na dotaci Ministerstva životního prostředí. Je celkem zajímavé, že na solární systémy se dává dotace max. 50% investované částky až do výše 55tis. Kč a oba dva dodavatelé mají takřka unisono stejné ceny na 110tis. Kč. Podávají tedy nabídky na maximální výši čerpání dotace:) Ale může to být náhoda. Pokud by někoho zajímalo, jaké jsou požadavky na podání žádosti o dotaci, tak je to 350 kWh/m2 (což měří efektivitu využití solárů, aby si to lidi nedávali na severní strany) a 2000 kWh instalovaného výkonu - toť vše.
A teď už se dostáváme k zaklápění podlah polystyrenem, na který se bude dávat beton. Na prvním snímku jsem odklopil desku kryjící přípojku elektřiny do baráku, protože to bylo místo, které mě hodně zajímalo.
Dále se dostáváme do poschodí, kde se bude dávat pouze tuším 4cm polystyrenu pod beton oproti 10cm polystyrenu v přízemí. Toto je pohled do pracovny.
V patře je polystyren v pracovně a jednom dětském pokoji, ložnici a šatně. V přízemí pak v pracovně mé paní a začíná se dělat v dolní koupelně. Tam je spousta trubek, takže si tam chlapi vyhrají. No, žádné další práce jsem na domě neobjevil, tak příště.

5 komentářů:

jarher řekl(a)...

Ahoj hrochu,
sledujem tvoj blog uz dlhsie nielen z toho dovodu ze stavias s Chyskou - ja s Celetom (byvaly partneri), mas dobry blog ale i preto, ze mas podobny tvar domu a samozrejme skladbu steny. Chcel som sa spytat, ci by bolo mozne sa niekedy cez vikend stretnut a pobavit sa o par veciach ohladne realizacie. Ja sa chystam stavat kusok od teba a bol by som ti vdacny za par tipov.

Predom velka vdaka
Jaro H
jarher@volny.cz

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, technologie je opravdu velmi podobná, akorát:
1. celet montuje domy rovnou s hofatexem, který když zmokne, tak naboptná :-(
2. v přízemí má celet standardně 80 mm polystyren oproti 100 u Vás a v patře má celet 3cm polystyrenu - kročejové izolace oproti Vašim 4cm :-)

Anonymní řekl(a)...

Vsechno zalezi od zadani. Ja mam napr podlahe 200mm polysu a taky stavim s CELET-em. :-)

hroch řekl(a)...

Přijde mi super, že všichni stavíme difuzně otevřené dřevostavby bez igelitu a množství izolace i způsob její implementace je individuální prostředí. Kdybych bydlel na severní straně kopce, koncipoval bych izolaci oken a obálky domu jinak:)

hroch řekl(a)...

ještě jsem se včera večer bavil na stavbě s pánem, který nám dělá vodu a teď pokládá sadrokartony, že všechny spáry a mezery v polystyrenu budou nakonec vypěněny, takže tam nevzniknou žádné vzduchové kapsy apod. Je vždycky naprosto vstřícný a je s ním super domluva a ve finále vždycky nakonec zjistíte, že 40% při stavbě domu je o technologiích a 60% o provedení a komunikaci:)